Thursday, August 12, 2010

De fem flodernas vatten rinner ut i världshaven


Allt jag vet om mina förfäder är att de var jordbrukare och kallades för hästmänniskor som även lärde sig resa sjövägen. På våren samlades alla i gemenskapen för att fördela jorden mellan familjeöverhuvuden med försörjningsplikt. Regeln för fördelningen var enkel. Odlingsbar jord delades dememellan, beroende på antal barn, vuxna och gamla i familjen. Männen uträttade de fysiskt krävande uppgifterna och utvecklade vertygen samt ansvarade för det gemensamma skyddet. Spartanskt helt enkelt. Kvinnorna tog hand om barn och gamla och som Mneme hade minnet för alla ting som hände omkring de och som Melete skolade barnen genom övning för att kunna hjälpa vuxna och sedan ta ett eget ansvar. Övning ger färdighet.
Efter skörden på hösten upplöstes överenskommelsen om fördelning av jord. Ingen kunde äga jorden eller påverka årstiderna. Jorden fick därmed vila över vintern. Allt detta hände någonstans i central Asien. Asien som har fått sitt namn av soluppgången "asa". Så småning gick solen ner i "erib" och där ochså landade den orientaliska civilisationen paketerad i den Hellenistiska kulturen. Här öppnades dörren till Europa - en förlängning västerut av Arabien (Eribi), främst i och omkring Medel havet. (Europa som kommer av "erib", dvs"arab").
En annan våg förfäder från central Asien gick norrut och behöll sin asa kultur intakt. Här bland nordens och de germanska homos har återfunnits drag av samma jämlikhets tankar vad avser fördelning av odlingsbar jord per årscykel. Med resandet lärde de behärska sjövägen ochså. Som när nattbåten skulle bära Ra i underjorden tillbaka mot öster i förberedelserna för hans återfödelse i soluppgången för varje dygnscykel.
Jag är hemma lika mycket i Asien som i Europa. Jag är dock född i Afrika och har hunnit resa till Amerika ochså. Numera är jag världsvan en kosmopolitan.

No comments:

Post a Comment